ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης
Δελτίο Τύπου
                                                 Αθήνα, 23/10/2018
Το Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών «Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης» πραγματοποίησε εκδήλωση για τις τρέχουσες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου των Αθηναίων.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι κ.κ.:
  • Γιώργος Κουμουτσάκος, Βουλευτής Β΄ Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών Νέας Δημοκρατίας
  • Κωνσταντίνος Υφαντής, Αν.Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου &  Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kadir Has Κωνσταντινούπολης
  • Δημήτριος Ιατρίδης, Δικηγόρος - Οικονομολόγος και Μέλος Π.Ε. Νέας Δημοκρατίας
  • Ιωάννης Π. Χουντής, Κλασικός Φιλόλογος και Πρόεδρος Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης.
Ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος επισήμανε «πως οι κυβερνώντες έπαιξαν επικίνδυνα με ένα εθνικό θέμα και το μετέτρεψαν σε μικροκομματική διαφωνία.» Παράλληλα τόνισε πως «η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.» Σημείωσε δε οτι «η Ελληνική αναγνώριση συντηρεί τον Σκοπιανό αλυτρωτισμό και εθνικισμό.» Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ανέφερε ότι «Η τουρκική πλευρά ήδη παραβιάζει βασικές αρχές δημοσίου διεθνούς δικαίου και εμείς αντιδρούμε ορθά μέσω σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.»
Συμπλήρωσε πως «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την πάγια ελληνική εξωτερική πολιτική και ότι ο κ. Κοτζιάς ως πολίτης πλέον ανακοίνωσε δημοσίως πολιτική κίνηση, διακινδυνεύοντας κρίση με την Τουρκία, γεγονός που δείχνει προχειρότητα και επιπολαιότητα.»
Ο κ. Ιατρίδης σημείωσε πως «ακόμη και αν η συμφωνία κυρωθεί πριν τις εκλογές η ΝΔ οφείλει να ακυρώσει κατ’ελάχιστον τις διατάξεις για την εθνότητα, την γλώσσα και την ταυτότητα.» Σχετικά με τις εξελίξεις με την Τουρκία σημείωσε πως «είμαστε η μοναδική παράκτια χώρα από τις 160, που δεν έχει ασκήσει αυτό το δικαίωμα λόγω του απαράδεκτου casus belliτης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995. Είναι δεδομένο ότι το ζήτημα έχει σοβαρές γεωπολιτικές διαστάσεις και συνδέεται με την πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα προς επέκταση Ελληνικά χωρικά ύδατα.»
Περαιτέρω, ο κ. Ιωάννης Χουντής αναφέρθηκε στην γλωσσική και εκκλησιαστική του ζητήματος τονίζοντας την ελληνικότητα της αρχαίας μακεδονικής γλώσσας και την σερβο-βουλγαρική προέλευση της γλώσσας των Σκοπιανών ενώ ο κ. Κώστας Υφάντης αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις και τις συνθήκες άσκησης μιας υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής με άξονα το διεθνές δίκαιο.
Χαιρετισμούς απεύθυναν στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων, Ιστορικός και Γεν. Διευθυντής της Εστίας, κ. Ελευθέριος Σκιαδάς και το Μέλος ΔΣ του ΚΕΑΣΜ, κ. Δημοσθένης Κόλλιας.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Ιωάννης Χρηστάκος, δημοσιογράφος.
Τα καταληκτικά συμπεράσματα ανέγνωσε ο κ. Γιώργος Μπουγιούρης, Μέλος ΔΣ του ΚΕΑΣΜ α και υπεύθυνος Αττικής.
Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο Διεθυντής του Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, κ. Στέλιος Πέτσας, ο πρώην Γεν. Γραμματέας του Υπ. Παιδείας και πρωην Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ανδρέας Καραμάνος, η Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, κα. Γεωργία Ξανθάκη - Καραμάνου.
Φωτογραφίκό Υλικό:

keasm

Leave a Reply

Close