KEΑΣΜ EXPERTS: ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ''ΔΟΥΒΛΙΝΟ''

KEΑΣΜ EXPERTS: ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ''ΔΟΥΒΛΙΝΟ''

KEΑΣΜ EXPERTS: ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ”ΔΟΥΒΛΙΝΟ”

14184360_1000761040021322_5369202634717876365_n

"Επιστρέφει στην Ελλάδα το 'Δουβλίνο'"

Δρ. Χρήστου Α. Μπαξεβάνη, Διεθνολόγου [ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ] |

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα την τέταρτη σύστασή της στην οποία, αφενός, κάνει επισκόπηση της προόδου που έχει επιτύχει η Ελλάδα προς ένα λειτουργικό σύστημα ασύλου, αφετέρου καθορίζει τη διαδικασία για τη σταδιακή επανέναρξη των μεταφορών προς την Ελλάδα, με στόχο την ομαλοποίηση της λειτουργίας του Κανονισμού του Δουβλίνου και κατ' επέκτασιν του συστήματος Σένγκεν. Η Σύσταση της Ε.Ε., εντάσσεται στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συστήματος του Δουβλίνου και τη μετάβαση σε ένα νέο σύστημα κατανομής αιτούντων άσυλο μόνιμου χαρακτήρα, βασισμένο σε κριτήρια όπως είναι το μέγεθος, ο πλούτος και η ικανότητα απορρόφησης του κάθε κράτους-μέλους.

Λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη τα σημερινά δεδομένα, η σταδιακή επανέναρξη των μεταφορών προς την Ελλάδα, από τις 15 Μαρτίου 2017, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα. Συγκεκριμένα,  1) η Ελλάδα παραμένει μέχρι και σήμερα με κλειστά τα βόρεια σύνορά και επιτηρούμενα τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της, 2) στο έδαφος της παραμένουν «εγκλωβισμένοι» πάνω από 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες, 3) στα νησιά καταγράφονται επισήμως 16.500 μετανάστες, με την δυνατότητα των δομών να φιλοξενούν μέχρι 7.500, 4) τα κράτη-μέλη της ΕE έχουν ανταποκριθεί μόνο στο 5% του στόχου για την μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα, μιας και μέχρι σήμερα έχουν μεταφερθεί μόλις 8.162 από τους 160.000 πρόσφυγες από τις δύο χώρες, 4) ο μηχανισμός μετεγκατάστασης παραμένει σε εθελοντική βάση, με χαρακτηριστική την σθεναρή αντίδραση χωρών όπως είναι η Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία, οι οποίες αντιδρούν στην επιβολή ποσοστώσεων για υποχρεωτική μετεγκατάσταση προσφύγων. Στα ανωτέρω προστίθεται ο διαρκής κίνδυνος η Τουρκία να ενεργοποιήσει την «μεταναστευτική» βόμβα ανοίγοντας την στρόφιγγα των προσφυγικών ροών. Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι η Ελλάδα κινδυνεύει μετά από transit χώρα που ήταν στο παρελθόν και στεγανό buffer zone για όλη την Ευρώπη που είναι σήμερα, να μετατραπεί στο μέλλον (και) σε ένα απέραντο hot spot και καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών.

Η Ελλάδα κατέστη πολύ γρήγορα δυστυχώς όχι απλώς μέρος του προβλήματος, αλλά ένας παρίας που εκλιπαρεί την αλληλεγγύη φίλων και εταίρων με τους οποίους αρχικά συγκρούστηκε και στη συνέχεια (χωρίς καμία έκπληξη) απομονώθηκε. Οι αδάμαστες ιδεολογικές αγκυλώσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και η επίμονη αλλοίωση της εξωτερικής πραγματικότητας, προκειμένου να σιτιστεί ο αδηφάγος λαϊκισμός της, την οδηγούν σε ενέργειες που εκθέτουν τη χώρα στους κινδύνους που συνεπάγεται η εφαρμογή μιας εν πολλοίς ανακόλουθης, άρρυθμης και ασυνάρτητης εξωτερικής πολιτικής. Η εξέλιξη αυτή δυστυχώς δεν ήταν αναπότρεπτη. Η ελληνική κυβέρνηση όμως εξάντλησε την πολιτική της σε επικοινωνιακά τρικ και σε μια ανέξοδη (αριστερίστικη) ρητορεία περί «ανθρωπισμού» περνώντας πολύ γρήγορα τα λάθος μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Αντί μιας στρατηγικής αποτροπής υιοθετήθηκε μια πολιτική ανοικτών συνόρων. Αντί μιας στρατηγικής υποδοχής και διαχωρισμού των ροών υποστηριζόταν ότι όλοι οι εισερχόμενοι ήταν πρόσφυγες, παραγνωρίζοντας ότι μεταξύ των Σύρων προσφύγων συνέρρεαν και χιλιάδες παράτυποι οικονομικοί μετανάστες. Αντί να επεκτείνει τα Κέντρα Κράτησης και τα ΚΕ.Π.Υ. (hotspots), η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να καταργήσει κάθε υποδομή διαχείρισης προσφύγων και μεταναστών και να τους αφήσει να «λιάζονται» και στη συνέχεια να «εξαφανίζονται», με την κουτοπόνηρη σκέψη ότι απλά θα περνούν από την Ελλάδα και θα πηγαίνουν στους «κουτόφραγκους» της Ευρώπης. Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ μια ισχυρή και αξιόπιστη πολιτική ηγεσία που θα αναλάβει να διαμορφώσει και να παρουσιάσει ένα Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για το Προσφυγικό. Απαιτούνται τολμηρές ριζοσπαστικές κινήσεις που να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, γιατί διαφορετικά, όπως είπε ο Άγγλος φιλόσοφος του 19ου αιώνα Τ. Carlyle, «εάν δεν κάνουμε κάτι, αυτό θα γίνει από μόνο του και με τρόπο που δεν θα ευχαριστεί κανένα».

 

 

 

keasm

Leave a Reply

Close