ΚΕΑΣΜ EXPERTS: O ΝΤ. ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ

ΚΕΑΣΜ EXPERTS: O ΝΤ. ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ

ΚΕΑΣΜ EXPERTS: O ΝΤ. ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ

12573958_1732281470342524_7131536408291848290_n"Ο Ντ. Τραμπ και η Γειτονιά μας"

του Σάκη Μουμτζή,

Συγγραφέα

Η εκλογή του Ντ.Τραμπ αναμφίβολα ταράζει τα νερά της διεθνούς πολιτικής. Αιτία είναι οι άριστες σχέσεις του με τον Βλ.Πούτιν, η θέση του πως το ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται πια και πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναλάβουν οι ίδιοι την άμυνα των χωρών τους, κάτι που σημαίνει την δραματική αύξηση των αμυντικών δαπανών τους, σε βάρος των λοιπών κοινωνικών παροχών.

Με ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε τα ονόματα των συμβούλων και των υπουργών του στα κρίσιμα υπουργεία της Αμυνας και των Εξωτερικών, καθώς έτσι θα καταλάβουμε αν εννοεί αυτά που λέει ο νέος Πρόεδρος. Για την πατρίδα μας το πρόβλημα εστιάζεται στο πώς θα αντιμετωπίσει την Τουρκία η νέα αμερικανική ηγεσία.

Αλλά αυτή η σχέση μάλλον θα οριστεί παραμετρικά. Δηλαδή η αναβάθμιση των σχέσεων των ΗΠΑ με το Ισραήλ και η αναμενόμενη ίδρυση Κουρδικού κράτους, θα καθορίσουν εν πολλοίς και τον ρόλο που θέλει να αποδόσει στην Τουρκία ο Ντ.Τραμπ.

Συγχρόνως οι άριστες σχέσεις του με τον Βλ.Πούτιν θα δώσουν ένα τέλος στον πόλεμο που διεξάγεται στην Συρία, συμβατό με τις στρατηγικές επιδιώξεις της Ρωσίας στην περιοχή, που βρίσκονται βέβαια σε αντίθεση με τις τουρκικές φιλοδοξίες.

Υπάρχει φόβος η Τουρκία να μεταφέρει την ένταση στο Αιγαίο για να κερδίσει  ανταλλάγματα από τις απώλειες στο Κουρδικό και στο Συριακό πρόβλημα; Φυσικά, και αυτό κάνει τώρα. Το ζητούμενο είναι τα όρια των προκλήσεων της.

Θα προχωρήσει σε ένα μίνι θερμό επεισόδιο «τύπου Ιμίων» ή θα αρκεστεί σε φραστικές απειλές ; Τελικά το πεδίο ενδιαφέροντος της είναι τα νησιά του Αιγαίου ή η Θράκη; Και πώς  διαπλέκεται με αυτήν την κατάσταση το Κυπριακό; Και πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ σε όλα αυτά;

Όποια απάντηση και να δώσουμε στα παραπάνω ερωτήματα, το ουσιώδες είναι να μπορεί η πατρίδα μας να δώσει αποφασιστική απάντηση, αν προκληθεί. Η εξωτερική πολιτική ενός σοβαρού κράτους, στηρίζεται στις διεθνείς συμμαχίες και στις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Αν δεν υπάρχει ένας από τους δύο αυτούς παράγοντες- ή πολύ περισσότερο αν δεν  υπάρχουν και οι δύο—η εθνική περιπέτεια είναι δεδομένη.

keasm

Leave a Reply

Close